Skip to content
0475-493661 info@fruitbedrijfheijnen.nl Roligt 7, Roggel

Wij telen vier soorten peren:
Triomph de Vienne, Conference, Doyenné du Comice, Gieser Wildeman (stoofpeer).

Seizoenen
Op ons fruitbedrijf is altijd wat te doen. De seizoenen bepalen de aard van de werkzaamheden. De lente met de bloeiende fruitbomen, de zomer waar de vruchten zorg nodig hebben om goed te groeien, in de herfst kan er geoogst worden en in de winter is het tijd om de bomen te snoeien.
Benieuwd wat er nu gebeurt in de boomgaard?

Winter

De winter is het seizoen om de fruitbomen te snoeien. De boom is in rust, het blad van de bomen, dus de takken met de vruchtknoppen zijn goed zichtbaar. Elke boom moet worden gesnoeid, dus dat neemt veel tijd in beslag.
Weer of geen weer, de fruitteler is met snoeischaar te vinden in de boomgaard!
Daarnaast is in de winter tijd om ‘oude’ bomen die vervangen moeten worden, te rooien. De grond wordt dan geploegd en bemest, zodat de bomen in het voorjaar geplant kunnen worden.

Lente

Als in maart de dagen weer wat langer worden en het zonnetje zich weer wat vaker laat zien, begint de boomgaard te ontwaken. Iedere dag kun je de knoppen zien schuiven, steeds iets meer groen. Na een paar warme dagen in april, komen zelfs de eerste voorzichtige stukjes bloesem al uit de knop.
Bij deze eerste bloesem in de pruimen-. kersen- en perenbomen worden de bijen door de imker gebracht. De appelbomen volgen later, dan zullen er vele bijenvolken nodig zijn om alle bloesem te bestuiven.
Er moet veel gedaan worden in de boomgaard. Het snoeien van de bomen is nog niet klaar, de bomen moeten bemest worden en de eerste sporen van schurft worden bestreden. De gesnoeide takken kunnen versnipperd worden, het gras een eerste keer gemaaid.

Zomer

In de zomer is het vooral zaak de boom en z’n vruchten gezond te houden, zodat er mooie en vooral lekkere appels en peren groeien. Dat betekent voldoende water & voeding, maar ook bescherming tegen ziekten en plagen.
Een boom kan schurft of vruchtboomkanker krijgen, schadelijke insecten als de perenbladgalmug of spint kunnen schade toebrengen aan de vruchten. We werken met zo min mogelijk gewasbeschermingsmiddelen en waar mogelijk met natuurlijke vijanden, zoals roofmijten, lieveheersbeestjes, sluipwespen en oorwormen. Ook in de zomer is er weer veel handwerk, koppen moeten worden vastgezet zodat bomentoppen niet uitscheuren. Zieke takken uitgeknipt, grasmaaien tussen de bomen, zomersnoei voor meer zon bij de vruchten en…..vruchtdunning.
Als er teveel vruchten aan een cluster zitten, zullen ze te klein blijven. Dat betekent dat er gedund wordt. Een deel van de vruchtjes wordt verwijderd zodat de overige de ruimte krijgen om te groeien. Ook misvormde (vorstschade), te kleine of beschadigde vruchten worden verwijderd. Zo zorgen we ervoor dat het fruit dat er groeit van goede kwaliteit is.

Herfst

Vanaf half september is het een drukte van belang in de boomgaard. De eerste appels kunnen geplukt worden. Het plukken is handwerk, alleen appels die goed van kleur en smaak zijn worden geplukt. De bleke, onrijpe appels blijven hangen om nog wat te groeien en bij te kleuren. Zo garanderen we onze klanten een smaakvolle appel!
De appels worden geplukt in voorraadbakken die in een ‘pluktreintje’ door een tractor worden getrokken. De volle voorraadbakken worden naar huis gereden waar ze gelijk de koeling in gaan. Zo blijven de appels lekker hard, sappig en vers.

Back To Top